Örf & Adetler
KIZ İSTEME
Kız İstemek evlenecek gencin ailesi oğullarına uygun buldukları kızı istemeye karar verirler. Önce birkaç yakın akraba kadınları görücü olarak kızı görürler. Kız beğenilirse erkekler kızı oğullan için isterler. Kız evi ile oğlan evi mutabık kalırsa nişan yapmayı kararlaştırırlar. Muayyen bir zaman sonra nişan hazırlığına başlanır.
NİŞAN
Nişan ise şu şekilde olur. Oğlan babası, akraba ve komşuları ile toplanarak perşembe günü kız evine gider (şerbetin Perşembe günü içilmesi adettir). İki tarafın davetlileri huzurunda yaşlı biri veya İmam kızı vekilinden üç defa ister, verdim cevabı alınınca oğlan vekili kız vekilinin elini öper. Buna "sakal öpme" denir. Şerbet içilir, daha sonra kız için getirilen ziynet eşyaları takdim edilir. Buna "el öpme" denir. Bir hafta sonra kız evinden oğlan evine bir sini baklava ve çeşitli hediyeler gelir. Buna "yol" denir. Bu işler bittikten sonra düğün günü kararlaştırılır.
DÜĞÜN
Kızın elbisesi oğlan evinden bohçalanarak ziynet eşyasıyla birlikte kız evine gönderilir. Elbiselere "nişan", ziynetlere "ölümlük" denir. Düğün günü kararlaştırıldıktan sonra hazırlıklar başlar, kız evi çeyiz düzer. Kız tarafından akraba ve komşular durumlarına göre hediyeler verir. Buna "şerci" denir. Düğün gününü belirlemek için oğlan evi kız evine bir koç ve kına gönderir. Buna "kınaya haber" denir. Sonra davetliler çağrılır. Pazartesi kıza kına yakılır. Salı günü hamama gidilir, hamamda def çalınır kızlar kadınlar göbek taşının etrafında oynarlar. Buna "kına hamamı" denir. Ekseri düğünler Çarşamba, Perşembe veya Cumartesi, Pazar günleri olmak üzere iki gün sürer. Birinci gün oğlan evinden düğüncüler(Duvur) kız evine yollanır, kız evinden sağdıç ile iki genç kız gelini getirir, gelinin ayağının altına bir top ipekli bez serilir. Buna "ayakeni" denir. Sağdıç geline kına yakar. Geline kına yakıldığı zaman şu mani söylenir. Yakın gelinin kınasını, Çağırın hanım halasını, Anası çeksin belasını, Kızım kınan kutlu olsun Kız evinde öğlen yemeği yendikten sonra kız evinden oğlan evine sefer tasında düğün yemeği, bohça içinde güveyi elbisesi gönderilir. Düğün yemeği Kızartma, Dolama (yaprak sarması), Etli Pilav' dan oluşur. Sağdıç kız evinin erkeklerini oğlan evinin kebap gecesine davet eder ve oğlan evine dönüş başlar. Çalgılar eşliğinde yol havası çalınır. Türküler söylenir, halaylar çekilir.
