top of page

Yöresel Yemeklerimiz

SIRIN :
Açılmış olan yufkalar ikiye bölünür. BölünmüÅŸ olan bu yufkalar kısa tarafa doÄŸru sarılarak rulo yapılır. Rulo yapılan bu yufkalar tepsi boyuna göre 4-5 cm boyunda kesilerek tepsiye dik olarak dizilir. Tepside sıkışık olarak dizilen bu yufkalar fırına sokularak az bir gevretilir. Ayrı bir kapta sarımsaklı ve tuzlu ,kalın bir yoÄŸurt hafif ısıtılır. Isıtılan bu yoÄŸurt tepsideki yufkanın üzerine gezdirilerek dökülür ve emdirilir. Yine bir tavada kırmızı biber az bir salça ve yaÄŸ eritilerek tepsiye dökülür. Nane ve reyhan karışımı baharat ise tepsinin üzerine ÅŸekilli olarak dökülür ve mümkünse tepsideki sırın tabaklara koymadan afiyetle yenilir.

ELMA KALYASI :
Yazdan ,yıkanıp, kabukları soyulmuÅŸ ve çekirdekleri çıkarılarak kurutulmuÅŸ elmalar, saklandıkları bez torbalardan çıkarılarak tekrar yıkanır. Bir tencerede yaÄŸ , soÄŸan ve kuÅŸbaşı etle birlikte kavrularak içine elma kuruları ile bir gün önceden ıslaÄŸa konulmuÅŸ nohut ve bir parçada muhaÅŸer atılır ve karıştırılır. Bu karışımın içine yeterince su, tuz, kırmızı biber ve rengi kararmasın diye biraz limon suyu konularak kaynatılır.Kaynatılan bu yemek sulu bir ÅŸekilde sıcak olarak servis edilir.

TÄ°RÄ°T :
Genellikle evde bulunan bir iki günlük ekmekler lokmalar halinde tepsiye dizilir. Tepsideki bu lokmaların üzerine kemikli olarak kaynatılmış et suyu sıcak sıcak dökülür ve üzerine de yaÄŸda kalın kesilerek ateÅŸte pembeleÅŸtirilmiÅŸ soÄŸan ile haÅŸlanıp didilmiÅŸ et parçacıkları dizilir. Tuz ve kırmızı pul biber ilave edilerek yine mümkünse tepsi bozulmadan ortadan yenilir.

HAÅžIL :

Tencereye bir miktar su konur ve kaynatmaya baÅŸlanır. Kaynayan bu suya ağır ağır un ilave edilerek karıştırılır. (Bu arada tuzu atılır) Karıştırılan bu eriyik sert muhallebi kıvamına geldiÄŸinde ateÅŸten indirilir. SoÄŸumadan, üzerine arzuya göre süt ilave edilir ve karıştırılarak yenir; veya tavada yaÄŸ eritilip, üzerine dökülüp yenildiÄŸi gibi; ayrıca üzerine pekmez dökülerek tatlı olarak da yenilebilinir.

DÜÄžÜR :
Tencerede yaÄŸ ve soÄŸan kavrulur. Kavrulan bu karışıma ince bulgur (düÄŸür) ilave edilerek karıştırılıp 2 -3 dakika çevrilir. Daha sonra normal bulgur pilavına kıyasla daha fazla su ilave edilerek ; parça parça salamura asma yaprağı, tuz ve kırmızı biber ilavesiyle kaynamaya bırakılır. Karışım iyice piÅŸtikten sonra sulu sulu ateÅŸten indirilir ve biraz dinlenmeye bırakılarak ılık ve suluca olarak kaşık veya yaprakla alınarak, yenilir.

OMA ÇORBASI :
Malzemeler; YaÄŸ, mercimek, un, muhtelif baharat, salça (sohareç)
Önce mercimek haÅŸlanacak, diÄŸer tarafta un soÄŸuk su ile küçük tanecikler haline getirilip kaynayan mercimeÄŸin içine atılıp kaynatılır. Daha sonra kaynayan karışıma sohareç (salça, biber, soÄŸan karışımı) ilave edilir ve tuzu atılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan karışım fokurdamaya (göbek atmaya) baÅŸladığımda ateÅŸ söndürülür ve dinlenmeye bırakıldıktan sonra servis edilir.

PELÜZE :
Malzemeler; NiÅŸasta, su, ÅŸeker
NiÅŸasta soÄŸuk suda ÅŸekerle piÅŸirilerek muhallebi kıvamında oluncaya kadar kaynatılıp ateÅŸten indirilir. Genelde soÄŸuk olarak yenilen pelüze, boÄŸaz aÄŸrısı olanlar için sıcak olarak da yenilebilir.

BASTIK KAVURMASI :
Malzemeler; Dut pestili, yaÄŸ, yumurta, un
Dut pestili parmak parmak kesilip, unla karıştırılıp çırpılan çiÄŸ yumurtaya bulanır ve kızgın tereyağında kızartılıp servis edilir.

KALAGOÇ :
Kurut (KurutulmuÅŸ Çökelek), yufka, yaÄŸ, baharat
Çökelekten yapılmış kurut sıcak suda ezilerek yumuÅŸatılır ve hafifçe piÅŸirilen yufkanın üzerine dökülerek emdirilir. Üzerine baharat ilave edilmiÅŸ kızgın yaÄŸ gezdirilir. Sıcak sıcak servis edilir.

bottom of page